Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 19 óra 50 perc

A gyengébb államok kevésbé tudnak megbirkózni a klímaváltozás kihívásaival

2019, november 20 - 14:49
A Migrációkutató Intézet legújabb angol nyelvű elemzésében a marokkói migrációs helyzetet tekinti át a klímaváltozás és a vízbiztonság aspektusából.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

2019, november 19 - 21:18
Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat. Ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőművi új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés ? mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: a klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

2019, november 12 - 15:02
Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor vissza kell szorítani a fosszilis erőművek működését, az atomenergiáról pedig nem mondhatunk le - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Pakson, általános és középiskolásoknak tartott interaktív előadásán.
Kategóriák: Klímaváltozás

Genetikai változások segítik az alkalmazkodást a melegedő éghajlathoz

2019, november 8 - 15:59
Genetikai változások révén alkalmazkodnak a vadállatok a melegedő éghajlathoz - állapították meg skót, angol és ausztrál kutatók, akik a skóciai Rum-sziget gímszarvasait tanulmányozták.
Kategóriák: Klímaváltozás

Szén-dioxidból és vízből gyártanak üzemanyagot Németországban

2019, november 6 - 22:06
Belsőégésű motorok meghajtására alkalmas üzemanyagot szén-dioxidból és vízből gyártó állomást adtak át szerdán Németországban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az erdőirtás nem járul hozzá jelentősen a klímaváltozáshoz

2019, november 5 - 17:57
Az erdőirtáshoz köthető szén-dioxid-kibocsátás jóval alacsonyabb az eddig véltnél, vagyis a gyakorlat sokkal kisebb mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz - derült ki egy új tanulmányból.
Kategóriák: Klímaváltozás

Gondok a német légiközlekedési adó tervezett emelése körül

2019, október 30 - 14:02
Az Egyesült Államok légitársaságainak szövetsége (Airlines for America, A4A) egyértelmű kritikát fogalmazott meg a tervezett németországi légiközlekedési adóval kapcsolatban. Álláspontjuk szerint ugyanis, a vasút tervezett németországi kereszttámogatása a csökkentett vasúti jegyár révén ugyanis sérti az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti légiközlekedési megállapodást.
Kategóriák: Klímaváltozás

Még a NASA sem érti, mi történik az ózonréteggel

2019, október 22 - 14:34
1982 óta nem volt ilyen kicsi az ózonlyuk, mint most ? közölte az amerikai űrügynökség (NASA), ami a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatallal (NOAA) karöltve figyeli az Földünket védő ózonréteg vastagságának változásait.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: A vízválság mára valósággá vált

2019, október 20 - 09:09
A szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája, ez valójában "az emberiség drámája, a mi felelőtlenségünk logikus következménye" ? mondta Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitóján, kedden Budapesten.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ha nem szeret gyalogolni, akkor most jött el az ideje, hogy rászokjon

2019, október 11 - 18:33
A CityWalk névre hallgató interregionális program nyerte a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díj, a Regiostars közönségdíját a napokban Brüsszelben, amely a városok sétálhatóvá tételét és így a zaj- és szén-dioxid-csökkentést célozza meg. Az Európai Bizottság ezzel a regionális fejlesztések területén kiválóságot és új megközelítéseket alkalmazó projekteket ismeri el, ám a kezdetek óta eltelt tizenkettő évben nem kerültek a döntőbe magyar projektek. Egészen eddig. Most a séta városi feltételeinek fejlesztését célzó CityWalk mintegy 235 ezer szavazattal nyerte el az európai polgárok támogatását.
Kategóriák: Klímaváltozás

Veszélyben a Földközi-tenger térségének élelmiszer- és vízkészlete

2019, október 11 - 17:27
A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, fenyegetést jelentve a régió élelmiszer- és vízkészleteire - figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Északnyugat felé sodródik az Antarktiszról leszakadt gigászi jégtömb

2019, október 11 - 14:21
Kilencven fokkal elfordult és északnyugati irányba sodródik az antarktiszi Amery parti jégmezőről nemrég levált gigászi jégtömb, amelyről az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-2 műholdja készített űrfotót a héten.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ezek az élőlények szó szerint a halálból tértek vissza

2019, október 11 - 13:02
Korábban teljesen halottnak vélt földközi-tengeri korallkolóniákban fedeztek fel élő virágállatokat a kutatók, akik a világon elsőként számoltak be a jelenségről a Science Advances című folyóiratban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Sok még a kérdés: utópia vagy valóságos lehet a klímasemlegesség?

2019, október 10 - 08:09
A klímaváltozás ma már nem kérdés, hanem tény és egyre inkább az is biztossá válik, hogy az emberi tevékenység következménye. Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem elkerülhetetlen, amiben érdemes a jövőben jó gyakorlatokkal szerepet vállalni. Európa is ezt teszi most a klímasemlegesség terén, aminek immár határidőt is szabtak: ez a 2050-es esztendő. Brüsszelben épp most zajlik az Európai Régiók és Városok hete, ahol friss információkkal szolgáltak a részletekről. A legújabb tervek szerint mintegy 35 milliárd euró kerülne abba az új pénzügyi alapba, amit a klíma- és energiakorszak-váltás anyagi és humán terheivel küszködő európai régiók számára hoznának létre a következő hétéves keretköltségvetésben. Ez azokra a régiókra és szektorokra fókuszál, amelyeket leginkább érintenek a klímasemlegesség elérésével járó kihívások. De mit is jelent a klímasemlegesség? Összeszedtük a legfontosabb információkat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Klímaváltozás okozta a marsi vizek elpárolgását

2019, október 8 - 12:22
A marsi tavak és folyók vize 3,5 milliárd éve párolgott el - állapította meg egy friss amerikai tanulmány.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön

2019, október 5 - 17:52
Európai klímakutatók adatai szerint az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön azóta, hogy a Copernicus Climate Change Service 1981-ben elkezdte rendszeresen feljegyezni az időjárási adatokat.
Kategóriák: Klímaváltozás