Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - atomerőmű
Frissítve: 17 óra 41 perc

Pokoli hőségben ? pokoli fogyasztás!

2019, június 25 - 13:27
Az elmúlt hetekben hazánkban is melegrekordok dőltek meg. A forróság nemcsak az emberek közérzetére és a környezetre van jelentős kihatással, hanem a hazai villamosenergia-rendszert is folyamatosan próbára teszi. A kánikulában ? különösen a klímaberendezések egyre bővülő alkalmazásával - növekvő áramfogyasztás, keresletnövekedés figyelhető meg. Mindeközben a megújuló energiaforrások az időjárási viszonyok miatt nem vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Ezzel együtt a hazai villamosenergia-ellátás az állandó fejlesztésnek és a rendszert üzemeltetők szakmai kompetenciájának köszönhetően nagyon jól vizsgázik. Ugyanakkor látnunk kell, hogy a hazai rendszer is folyamatos, egyre nagyobb kihívásokkal szembesül.
Kategóriák: Energiaválság

A klímavédelem az atom nélkül nem működik

2019, június 7 - 17:32
Az OECD égisze alatt működő Nemzetközi Energia Ügynökség atomenergiával foglalkozó, májusban publikált szakmai tanulmánya felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbításának elmaradása miatt világszerte meredeken csökkenhet a beépített nukleáris kapacitás, ez pedig veszélybe sodorhatja a globális ellátásbiztonsági és klímavédelmi célok teljesülését.
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, miben tér el a Csernobil című sorozat a valóságtól

2019, június 5 - 12:28
Kiderült, mi az, ami máshogyan történt a valóságban Csernobilban és az atombalesetről készült sorozatban.
Kategóriák: Energiaválság

Brutális forgatásról nyilatkozott a Csernobil forgatókönyvírója

2019, június 5 - 10:19
A Csernobil című sorozat forgatókönyvírója elárulta, melyik volt az az epizód, amely a leginkább megviselte.
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, mi történt a valóságban a csernobili tűzoltó újszülött kislányával

2019, június 2 - 13:44
Kiderült, mi történt azzal a kislánnyal, aki nem sokkal a csernobili atomerőmű-baleset után jött világra az ukrán városban.
Kategóriák: Energiaválság

Csernobili likvidátorok: megmentették Európát, de szörnyű árat fizettek érte

2019, május 29 - 19:41
Az 1986-os csernobili atomerőmű-balesetet követően iszonyatos mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe. A további károk és a még nagyobb, kontinensméretű tragédia megakadályozása érdekében a robbanást követő években nagyjából 530 000 embert küldtek a veszélyes zónába. Ők voltak a likvidátorok, akik emberfeletti erőfeszítéssel láttak neki a munkának. Hősiességükért szörnyű árat kellett fizetniük. Az áldozatok számáról, különösen a sugárzás okozta rákos megbetegedések és halálozások számáról erősen megoszlanak a vélemények.
Kategóriák: Energiaválság

Így néz ki Csernobil 33 évvel a katasztrófa után ? Videó

2019, május 27 - 21:10
Újabb felvételek készültek Csernobilról.
Kategóriák: Energiaválság

Csernobili atomerőmű: Nem volt protokoll a vészhelyzetre!

2019, május 17 - 09:24
Majdnem két évvel ezelőtt voltam Kijevben, mert már régóta szerepelt a bakancslistámon - Csernobillal együtt. Hiszen arra, ami 1986. április 26-án történt, már én is pontosan emlékszem...
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor: A paksi fejlesztés Magyarország nemzeti érdeke

2019, május 12 - 14:08
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját. Erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.
Kategóriák: Energiaválság

Atomreneszánsz ? Amerikában is!

2019, május 3 - 19:28
A Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői nem hajlandók tudomásul venni, hogy a globális klímaváltozás és a fejlődő országok energiaéhsége miatt a világ szükségszerűen fordul az atomenergia felé. Miközben a hazai ellenzék a klímavédelem szószólójaként kéri számon a kormányt, politikusaik képtelenek helyretenni a fejükben az energetikai egyszeregyet: a szén-dioxid-mentesen termelő Paksi Atomerőmű és Paks II. nem helyettesíthető megújulókkal. Az energiahatékonyság pedig egészen más fán terem, mint az energiatermelés. Épületszigeteléssel akkor lehetne spórolni az árammal, ha ezekben az ingatlanokban a fűtést villamos energia felhasználásával oldanák meg. Ez azonban az új építésű lakóépületekre jellemző, azoknál, ahol korszerűsítésre van szükség, a fűtést zömmel fosszilis források felhasználásával oldják meg, azaz a szigetelés és az áramfogyasztás közötti kapcsolat elhanyagolható, már-már irreleváns. Ezek közül folyamatosan, olcsón, nagy mennyiségben és szén-dioxid-mentesen csak az atomerőművek képesek villamos energiát termelni. Ezt ma már világszerte egyre többen tudják.
Kategóriák: Energiaválság

Hasadó anyagot szállító kamionra támadtak Brazíliában

2019, március 20 - 08:56
Rio de Janeiro államban fegyveres támadók tüzet nyitottak kedden egy autókonvojra, amely uránt szállított Brazília angrai atomerőművébe ? közölte a rendőrség és az erőmű vezetése.
Kategóriák: Energiaválság