Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 14 óra 1 perc

Talán kihalni tényleg egyszerűbb lenne...

2020, január 17 - 09:53
Manapság sokat hallani a környezetvédelem fontosságáról, vagy éppen a globális felmelegedésről. Okokról, következményekről, a múltról, a jövőről. Megismerhetünk számos lehetőséget, amivel szebbé és jobbá tehetjük az utánunk jövő generáció életterét.
Kategóriák: Klímaváltozás

David Attenborough: Nem lehet tovább mellébeszélni, cselekedni kell!

2020, január 16 - 14:35
"A világ a válság pillanatával szembesül a klímaváltozás miatt, és nem halogathatjuk tovább a cselekvést" - hangsúlyozta David Attenborough brit természettudós, televíziós személyiség egy csütörtökön sugárzott interjújában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nem öregszik a több mint ezer évig is elélő páfrányfenyő

2020, január 14 - 18:14
Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre és egész életében a kórokozók, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát.
Kategóriák: Klímaváltozás

Némileg javulhatnak a körülmények az ausztrál bozóttüzek oltásához

2020, január 11 - 12:44
A pénteki heves széllökések és a rendkívüli hőség után szombaton valamelyest javulhatnak a körülmények a bozóttüzek oltásához Ausztrália délkeleti részén azzal, hűvösebb időjárás közeledik - vélekedtek a helyi hatóságok.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az énekesmadarak tíz új faját és alfaját fedezték fel Indonéziában

2020, január 10 - 17:24
Az énekesmadarak tíz új faját és alfaját azonosították a kutatók három apró indonéz szigeten az elmúlt több mint száz év legnagyobb ilyen jellegű felfedezésének keretében.
Kategóriák: Klímaváltozás

Árvíz után alacsony vízállás sújtja az olaszországi Velencét

2020, január 9 - 18:44
A kisebb csatornákban minimálisra csökkent a vízszint az olaszországi Velencében, ahol a novemberben a város egészét beborító dagály után most a csütörtökön megérkezett apály okoz nehézséget.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egyre kevesebb halálos áldozatot szednek a természeti katasztrófák

2020, január 8 - 21:34
Miközben a klímaváltozás egyre szélsőségesebb időjárási körülményeket eredményez, a természeti katasztrófák a jobb felkészültség miatt kevesebb halálos áldozatot szednek, mint az elmúlt évtizedekben - írta friss jelentésében a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Munich Re.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az ausztrál bozóttüzek felgyorsítják a kihalást

2020, január 8 - 19:24
Már legkevesebb egymilliárdra tehető az Ausztrália-szerte tomboló erdő- és bozóttüzekben elpusztult nagyobb állatok - emlősök, madarak, hüllők - száma - közölte Chris Dickman, a Sydney-i Egyetem kutatója.
Kategóriák: Klímaváltozás

Chilében is érezni az ausztráliai tüzek füstjét

2020, január 6 - 20:51
Már Chilében is érezni lehet az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstjét - jelentették be hétfőn szakértők a dél-amerikai országban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ritkábban fognak befagyni a széles folyók a klímaváltozás miatt

2020, január 6 - 19:27
Ritkábban fognak befagyni a széles folyók a klímaváltozás miatt egy friss elemzés szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kitiltják a legszennyezőbb autókat a spanyol és a belga nagyvárosokból

2020, január 2 - 21:56
Az új évtől nem közlekedhetnek a legszennyezőbb kocsik Spanyolország és Belgium legnagyobb városaiban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kárpáti tavak segíthetnek a klímaváltozás megértésében

2020, január 2 - 21:02
A Kárpátok hegyi tavainak ősi iszaprétegeit vizsgálják az ELTE kutatói, hogy választ kapjanak arra, miként jelzi a különböző klímaciklusok váltakozását az egykor élt fajok száma és változatossága, valamint következtetéseket próbálnak levonni arra vonatkozóan, hogy az emberi tevékenység miként borítja fel a természetes folyamatokat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken

2020, január 1 - 15:28
Betiltották az egyszer használható műanyag zacskók gyártását és forgalmazását a Fidzsi-szigeteken. A január 1-jétől hatályba lépő rendelkezéssel a hatóságok az óceán műanyag-szennyezettsége ellen akarnak fellépni, és a tisztább környezettől a helyi idegenforgalom fellendülését remélik.
Kategóriák: Klímaváltozás

A klímaválság fő felelősei a leggazdagabb országok és a világ legnagyobb multinacionális vállalatai

2019, december 31 - 17:11
Világszerte átvették a klímavédelem témája fölötti irányítást a globális liberális erők, holott a teremtett környezet tisztelete alapvetően konzervatív erény, mégis úgy tűnik, a jobboldal narratívája ebben a témában még foghíjas ellenben a liberális látványpolitizálás marketingjének erejével ? többek között erről a témáról kérdezte a Pesti Srácok Szánthó Miklóst. Az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli a jobboldal feladata egyfelől rávilágítani, hogy a legnagyobb környezetszennyezést a multinacionális vállaltok okozzák, ami kéz a kézben jár a progresszív életmódtrendekkel, másfelől pedig hangsúlyozni kell, hogy bibliai parancs is saját környezetünk óvása.
Kategóriák: Klímaváltozás

Mintegy húsz kilogrammnyi mikroműanyagot eszik meg egy ember életében

2019, december 31 - 16:06
Nagyjából 20 kilogrammnyi mikroműanyagot fogyaszt el egy ember az élete során - derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közelmúltban megjelent tanulmányából, amelynek eredményeihez a Reuters hírügynökség "szemléltető ábrákat" készített.
Kategóriák: Klímaváltozás

Tudja-e, ki volt Magányos György?

2019, december 30 - 16:00
Lonesome George  volt a Galápagos-szigetek és a galápagosi természetvédelem egyik legismertebb ikonja. A Pinta-szigeten élő óriás teknős  fajának, a Pinta teknősöknek az utolsó példánya volt. A biológiailag izolált vulkanikus szigetcsoporton olyan fajok és alfajok élnek, amelyek sehol másutt a nem fordulnak elő a világon, talán ezért sem véletlen, hogy Charles Darwin az itteni megfigyelései alapján alkotta meg az evolúció elméletét.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagy tüzek, vízhiány és gyakoribb trópusi ciklonok voltak idén

2019, december 29 - 18:00
Nagy erdőtüzek, vízhiány és gyakoribb trópusi ciklonok jellemezték az évet - mondta Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nem szűnnek a bozóttüzek Ausztáliáában

2019, december 28 - 14:18
Újabb hőmérsékleti csúcsokra és a bozóttüzek továbbterjedésére készült szombaton Ausztrália, főleg annak keleti partvidéke
Kategóriák: Klímaváltozás

Elsüllyedt hajóból származó olajfolt fenyegeti a Galápagos-szigeteket

2019, december 23 - 22:47
Olajfolt fenyegeti a Galápagos-szigeteket, miután egy elsüllyedt hajóból 2500 liter dízolaj szivárgott a tengerbe. Az ecuadori kormány sürgős intézkedéseket hozott a veszély elhárítására.
Kategóriák: Klímaváltozás