Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 17 óra 13 perc

Fél éven belül teljesen átalakul a nemzetközi olajpiac

2019, július 17 - 14:35
A globális hajózási szektor naponta több mint 3 millió hordónyi magas kéntartalmú üzemanyagot éget el a világ óceánjain. Mindez azonban 2020. január 1-jétől alapjaiban fog megváltozni. Egy új előírás ugyanis radikálisan visszafogná a kénkibocsátást. Ez pedig az eddigi legnagyobb léptékű változást hozhatja el az olajipar történetében.
Kategóriák: Energiaválság

Milyen benzinárakat hozhat a csökkenő olajkitermelés?

2019, július 10 - 18:30
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése öt éve a legalacsonyabb szintre csökkent júniusban, amikor a nagyobb szaúdi olajtermelést részben ellensúlyozta Irán és Venezuela termeléskiesése.
Kategóriák: Energiaválság

Ilyen trükkökkel csempészik a venezuelai olajat Kubába

2019, július 10 - 10:10
Sokkal nehezebb az Egyesült Államoknak megakadályozni a venezuelai olaj Kubába juttatását, mint azt korábban gondolták. Az olajszállítók különböző trükkökkel kerülik ki a hatóságokat, az USA pedig nem igazán talál megoldást a helyzet kezelésére.
Kategóriák: Energiaválság

Fontos döntés született a fekete aranyról

2019, július 2 - 14:22
2020 márciusáig meghosszabbította a termelés visszafogását az OPEC, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete bécsi ülésén. A hétfői 10 órás találkozó után abban egyeztek meg, hogy 9 hónappal meghosszabbítják a kitermelés csökkentését, és ezt az OPEC+, vagyis a szervezeten kívüli olajtermelő országok is elfogadták.
Kategóriák: Energiaválság

Jó hír érkezett a befektetőknek, szárnyal az olajár

2019, július 1 - 13:00
Komoly emelkedéseket mutatott hétfőn a kőolaj árfolyama, ahogy a hét elején kezdetét veszi az OPEC és szövetségeseinek kétnapos tanácskozása. A friss drágulást most az fűtötte, hogy a hírek szerint a szervezet kiterjesztheti a kitermelés-csökkentési programját.
Kategóriák: Energiaválság

Még a rakomány is rajta volt a Ciprusnál felfedezett római kori hajóroncson

2019, június 27 - 16:58
Első ízben fedeztek fel egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot Ciprus partjainál.
Kategóriák: Energiaválság

Történelmi döntés jöhet az olajpiacon

2019, június 24 - 17:06
Hétfőn tovább emelkedett a kőolaj ára, és a befektetők egyre izgatottabban várják a július elején esedékes OPEC tanácskozást. Az olajexportőröket tömörítő szervezet ugyanis egy olyan időszakban dönthet az olajpiac jövőjéről, amikor az árfolyam egyébként is hatalmas kilengéseket produkál.
Kategóriák: Energiaválság

Átmenetileg drágult a nyersolaj, de nem biztos, hogy megáll a csökkenés

2019, június 13 - 15:22
Feltehetőleg torpedótámadás miatt megsérült két tanker az Ománi-öbölben, ennek következtében pedig 4 - 4,5 százalékot emelkedett az olaj ára. A két tanker súlyosan megsérült, kigyulladtak. A legénységet sikerült evakuálni, de az újabb támadás - egyelőre - véget vetett az olajár hosszan tartó csökkenésének.
Kategóriák: Energiaválság

Az USA úgy pumpálja az olajat, mintha nem lenne holnap

2019, június 12 - 14:30
Az Egyesült Államok fenntartja, sőt még növelheti is az olajkitermelését a következő időszakban, és ettől az sem tántorítja el, hogy a nyersanyag ára csökken, illetve a gazdasági növekedés is lassul ? mondta az ország energiaügyi miniszterhelyettese.
Kategóriák: Energiaválság

Megborult az olaj ára, és most már hivatalosan is itt a medvepiac

2019, június 6 - 15:43
Szerdán hivatalosan is elérte a medvepiac az amerikai WTI típusú kőolajat, vagyis az árfolyam immáron 20 százalékot meghaladó mínuszba került a legutóbbi csúcsához képest. Ráadásul az elemzők szerint nem is lehet rá számítani, hogy az olaj a közeljövőben visszakerülne a bikapiaci tartományba.
Kategóriák: Energiaválság

Egyetlen elképesztő animáción fél évszázad kőolaj-kitermelése

2019, június 6 - 13:52
A világ jelenleg legfontosabb nyersanyagának számító kőolaj globális kitermelése számos tényező bonyolult egymásra hatásától függ. Az országonkénti tartalék nagysága éppúgy számít a kitermelés volumenénél, mint annak technológiai fejlettsége. A Visual Capitalist most arra vállalkozott, hogy egyetlen rövid, ám annál látványosabb animáción jeleníti meg az olajkitermelő államok fél évszázados versengését.
Kategóriák: Energiaválság

Vészjósló jelek érkeztek a részvénypiac számára

2019, június 5 - 15:11
Az elmúlt évtizedekben csupán háromszor fordult elő olyan kombináció a kőolaj és az arany árfolyamában, amely manapság tapasztalható. Ezek a példák azonban mindkét esetben részvénypiaci összeomlást és recessziót hoztak magukkal. Egyre gyűlnek tehát a fenyegető jelek a világgazdaság egén.
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, miért nem tudunk ellenállni az édességeknek

2019, június 3 - 08:08
A múlt héten számos olyan dolgot tanultunk meg, amely kétségtelenül a hasznunkra válik. Legalábbis egy része biztosan, a másik része inkább érdekes és megdöbbentő, mint hasznos. Megtudtuk például, miért csodaszer a bodza, illetve hogyan lehet a legegyszerűbben megpucolni a tojást. Továbbá választ kaptunk arra a kérdésre is, mit keres banán és fahéj a hamburgerben, és hogy miért esznek a japánok halszemet. Az intelligenciához van köze. Legalábbis szerintük. Heti gasztro-összefoglaló.
Kategóriák: Energiaválság

Terrorizmusnak minősítették a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokat

2019, június 1 - 07:04
Az Arab Liga, valamint az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamainak vezetőit csúcstalálkozóra hívta Mekkába a szaúdi király. Az értekezleten kijelentették: a szaúdi olajlétesítmények ellen végrehajtott májusi támadások terrorcselekmények voltak.
Kategóriák: Energiaválság

Elindult a kőolaj világpiaci ára a lejtőn

2019, május 29 - 14:06
További szenvedésekre lehet készülni az energiapiacon egyes elemzők szerint. A jelenlegi gazdasági helyzet ugyanis nem támogatja az olaj tartós drágulását, és mivel az amerikai WTI ára lement 60 dollár alá, innen már egyenes út vezethet az 52 dolláros szintig.
Kategóriák: Energiaválság

A nagy kérdés: olajban vagy zsírban süssünk?

2019, május 28 - 14:56
Majd egy évszázaddal ezelőtt még nem volt kérdés: zsírral készítettek mindent az emberek. Ezt használták a sütéshez, ezt tették ételeikbe, és egyáltalán nem gondolkodtak el azon, hogy vajon egészséges, vagy sem. Ez volt kéznél, ehhez lehetett könnyen hozzájutni. Nagymamám még mindig ezzel süt és főz, nem panaszkodik, nem akarja leváltani másra. Nekünk azonban fogalmunk sincs, mihez nyúljunk, hiszen a mai világban már annyi lehetőség van, hogy szinte belezavarodunk. Ezért örök kérdés számunkra: olajjal vagy zsírral süssünk és főzzünk?
Kategóriák: Energiaválság

Döbbenetes állapotban van a venezuelai gazdaság

2019, május 25 - 15:31
Venezuela szinte minden szempontból nagyon súlyos válságban van. Az olajhatalom egykor Dél-Amerika leggazdagabb országa volt, azonban mára 10 millió százalékos inflációtól és komoly áruhiánytól, valamint munkanélküliségtől szenved.
Kategóriák: Energiaválság

Beszakadt az olajpiac, amely idén a legrosszabb hetét zárja

2019, május 24 - 12:37
A pénteki pozitív korrekció ellenére is 2019 legrosszabb hetét zárhatja a kőolaj, ahogy a nemzetközi Brent és az amerikai WTI is súlyos csapásokat szenvedett el a hét folyamán. A kínálati oldal kockázatai ugyanis tartósak, de eközben egyre nőnek a geopolitikai feszültségek is.
Kategóriák: Energiaválság

Nincs tartós alapja az olajár emelkedésének?

2019, május 20 - 14:27
Emelkedésnek indult hétfőn az olaj ára, miután az OPEC vezető államai és a külsős szövetségesek előrevetítettek, az idei év második felében is folytatódhat a kitermelés visszafogása. A JPMorgan elemzője azonban úgy látja, hosszabb távon nincs meg a stabil alapja az olajár erősödésének.
Kategóriák: Energiaválság

A Transznyefty kész kompenzálni a szennyezett olaj által okozott kárt

2019, május 16 - 00:03
Kész kompenzálni a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat a Barátság kőolajvezetéken érkező szennyezett olaj által okozott valós kárt - jelentette ki Dmitij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak szerdán Moszkvában.
Kategóriák: Energiaválság