Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 16 óra 22 perc

Újabb trópusi vihar hajthatja fel az olaj árát

2020, szeptember 14 - 13:37
Megugrott hétfőn a kőolaj világpiaci ára, miután a Sally nevű trópusi vihar egyre erősebb a Mexikói-öbölben. Ezzel pedig néhány héten belül már a második komolyabb vihar fenyegeti az amerikai olajkitermelést.
Kategóriák: Energiaválság

A bizonytalanság befagyasztotta az olajpiacot

2020, szeptember 8 - 11:37
Igencsak bizonytalanok a kilátások az olajpiacon ? mondja a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója. A nyersanyag ezzel beszorult a stagnálás és a lassú talpra állás közé.
Kategóriák: Energiaválság

Majdnem napi egymillió hordóval nőtt az OPEC olajkitermelése

2020, szeptember 3 - 13:04
Megugrott az OPEC olajkitermelése augusztusban, miután a szervezet országai lazítottak a kibocsátás-csökkentési korlátozásokon. Az augusztusi növekedés közel napi 1 millió hordót tett ki.
Kategóriák: Energiaválság

Új földgázmezőt találtak egy olyan országban, amelynek 80 évre elegendő gázkészlete van

2020, szeptember 1 - 15:19
Új olaj- és földgázmezőket találtak Szaúd-Arábiában, egy olyan országban, amelynek gázkészletei közel 8 évtizedre elegendőek.
Kategóriák: Energiaválság

Mégis megépülhet a sivatagi szuperváros

2020, szeptember 1 - 14:55
Miután az elmúlt hónapokban felmerült annak lehetősége, hogy leállhat Szaúd-Arábia hatalmas okosváros projektje, most a szaúdi Energiaügyi Minisztérium bejelentette, beszáll az 500 milliárd dolláros beruházásba, hogy időben be lehessen fejezni Neom városának építését.
Kategóriák: Energiaválság

Kuvait példája mutatja, miért aggasztó, ha egy gazdaság olajfüggő

2020, augusztus 29 - 23:30
Kuvait elkezdett kifogyni a készpénzből, aminek következtében hamarosan már a közalkalmazottak fizetését sem fogja tudni kifizetni az állam. A pénzügyminiszter szerint az országnak nagy szüksége volna az olajár emelkedésére.
Kategóriák: Energiaválság

Nőtt az amerikai aktív fúrótornyok száma

2020, augusztus 24 - 12:36
Január óta augusztus közepén fordult elő első alkalommal, hogy csökkenés helyett növekedett az aktív olaj- és gázfúró toronyok száma az USA-ban, írja az Oilprice.
Kategóriák: Energiaválság

Így próbálják meg a túlélést a legnagyobb olajcégek

2020, augusztus 16 - 09:49
Az idei év hatalmas felfordulást okozott az olajpiacon, ami a legnagyobb vállalatokat is súlyosan érintette. Mindazonáltal az elmúlt időszakban a cégek már elindultak egy csendes, de alapvető átalakulás útján. Napjainkra pedig sokak számára nem is az olajkitermelés jelenti a legnagyobb profitforrást.
Kategóriák: Energiaválság

Lassabban áll vissza a globális olajkereslet

2020, augusztus 13 - 20:48
Hónapok óta először csökkentette a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet ráadásul úgy számol, még jövőre is gyengélkedni fog a piac.
Kategóriák: Energiaválság

A hullámzó olajár miatt beszakadt a szaúdi olajóriás nyeresége

2020, augusztus 10 - 17:19
A Saudi Aramco olajóriás nyeresége 50 százalékkal csökkent az idei első félévben, ahogy a hatalmas olajpiaci volatilitás igen súlyosan hatott a szaúdi nagyvállalat eredményére is. Ezzel együtt a cég jelezte, nem függeszti föl az osztalékfizetését a részvényeseinek.
Kategóriák: Energiaválság

Rémisztő dolog derült ki a Vörös-tenger szellemhajójáról

2020, augusztus 2 - 15:21
Rettenetesen leromlott annak a hatalmas olajtankernek az állapota, amely egy ideje a Vörös-tengeren vesztegel elhagyatottan. Szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy a hajó akár fel is robbanhat, vagy ha nem, végzetesen elrothadhat a hajótest, aminek a vége az lesz, hogy az abban tárolt olaj a tengerbe ömlik. Ha ez megtörténik, az drámai természeti katasztrófát jelentene.
Kategóriák: Energiaválság

A várakozások felett teljesített az osztrák olajtársaság

2020, július 30 - 11:07
Felülteljesítette az elemzői várakozásokat az OMV a második negyedévben.
Kategóriák: Energiaválság

Fordulóponthoz érkezhetett az olajpiac

2020, július 28 - 14:18
Rég várt fordulóponthoz érkezhet a nemzetközi olajpiac. Az elemzők már hosszú ideje számítanak arra, hogy idővel tartósan elkezdhet csökkenni az olaj iránti globális kereslet, de most egyre inkább úgy tűnik, ez a folyamat felgyorsult, és akár már be is léphettünk a hosszú távú lejtmenet időszakába.
Kategóriák: Energiaválság

Augusztustól új világ jön az olajpiacon

2020, július 16 - 13:13
Az OPEC és külsős szövetségesei augusztustól lazítanának a korábban meghatározott, rekordnak számító, olajkitermelés-csökkentésen ? mondta Szaúd-Arábia energiaminisztere.
Kategóriák: Energiaválság

Hatalmas hajóflotta ostromolja a kínai partokat

2020, július 9 - 10:12
Kína eddig sosem látott mennyiségben vásárolt fel nyersolajat az elmúlt hónapokban, a készletek egy része több tucat hatalmas olajtankeren a napokban érkezett meg a kínai partokhoz, és megkezdődött a szárazföldi tározókba való áttöltésük, ami azonban nem megy egyik napról a másikra, tekintve, hogy elképesztő volumenekről van szó. Így ezek a olajszállító tengeri monstrumok most - átmenetileg - afféle vízen úszó olajtározóként szolgálnak.
Kategóriák: Energiaválság

Ezek az országok most az olajpiac legnagyobb szereplői

2020, július 7 - 11:56
Az Egyesült Államok tartósan a világ legnagyobb olajfogyasztója, és az új számítások szerint már a kitermelésben is globális éllovasnak számított 2019-ben. Mindeközben a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező Venezuela továbbra is szenved attól, hogy nem képes gazdaságosan kitermelni a nyersanyagot.
Kategóriák: Energiaválság

Harminc éve nem emelkedett annyit az olaj ára, mint a második negyedévben

2020, július 2 - 16:11
Az elmúlt 30 év legnagyobb emelkedését produkálta az olaj az idei második három hónapban, miután az árfolyam tavasszal összeomlott. A 80 százalékos emelkedés ugyanis az öbölháború óta nem látott mértékű felívelés volt, noha a nyersanyag az idei év egészét tekintve még mindig mínuszban van.
Kategóriák: Energiaválság

Hamarabb állhat vissza az olaj iránti globális kereslet, mint gondolnánk

2020, július 2 - 16:10
A Goldman Sachs bankház közgazdászai szerint az idén csökken, jövőre már emelkedik és 2022-re visszatér a krízis előtti szintre a világ olajkereslete.
Kategóriák: Energiaválság

Tizenkét milliárd hordónyi olajkincsre bukkantak Afrika közepén

2020, július 1 - 16:33
Miközben számos szakértő és előrejelzés az olaj és a földgáz iránti kereslet csökkenését vetíti előre hosszabb távon, mások egyáltalán nem osztják ezt a véleményt. Sőt, egyesek szerint a világ olajigénye a következő évtizedekben sem marad majd el lényegesen az eddigiektől. Ez persze nem azt jelenti, hogy az olajpiac struktúrája és működése marad a régiben. Az Oilprice figyelemre méltó elemezést közöl azzal kapcsolatban, hogy Afrikában, a Szaharától délre eső térségben akkora olajtartalék kitermelésére készülnek, amely a kontinens olajipari térképét könnyedén újrarajzolhatja - ezáltal pedig a nemzetközi színtéren is hozhat változásokat.
Kategóriák: Energiaválság