Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 16 óra 5 perc

Csökkentek az élelmiszerek világkereskedelmi árai

2020, április 2 - 12:19
Olcsóbbak lettek az élelmiszerek a nemzetközi kereskedelemben a COVID-19 világjárvány okozta keresletcsökkenés és az olajár-zuhanás miatt. Közrejátszott ebben az egészségügyi helyzet miatt hozott korlátozó intézkedések esetleges negatív gazdasági hatásától való félelem is, írja Origóhoz eljuttatott helyzetértékelésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO.
Kategóriák: Energiaválság

Évtizedek óta nem volt ilyen pocsék negyedévük a tőzsdéknek

2020, április 1 - 15:58
Hatalmas veszteségeket szenvedtek el a világ részvénypiacai az idei első negyedévben, ahogy a koronavírus-járvány globálissá vált, és letarolta a tőzsdéket. Több nagy részvényindex 1987 óta nem látott gyenge negyedévet produkált. Közben az olaj piacán még rosszabb volt a helyzet, a nyersanyagnak ugyanis - története során - még soha nem volt ilyen rossz három hónapja.
Kategóriák: Energiaválság

Egy hordó kőolaj már olcsóbb, mint egy korsó sör

2020, március 31 - 17:06
Ahogy az elmúlt hetekben teljesen felborult az olajpiac, egyes országokban már egészen különös állapotok alakultak ki. Kanadában például ma már egy hordó kőolaj kevesebbe kerül, mint egy korsó sör.
Kategóriák: Energiaválság

Tovább zuhan az olaj, már 17 éves mélyponton az árfolyam

2020, március 30 - 15:53
Hétfőn újabb esésekkel kezdte a napot a kőolaj, aminek következtében az árfolyam több mint 17 éves mélypontra süllyedt. A koronavírus-járvány következményei, illetve a nem enyhülő olajárháború Szaúd-Arábia és Oroszország között ugyanis folyamatos negatív hatással van a nyersanyagra.
Kategóriák: Energiaválság

Már a réz is jelez. Nagy baj lehet a világgazdaságban

2020, március 19 - 22:28
A réz árfolyama összeomlott az elmúlt napokban, ahogy a befektetők egyre jobban pánikolnak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. A réz ára azonban kiemelten fontos, mert hagyományosan olyan fémről van szó, amely előrejelzi a világgazdaság teljesítményét.
Kategóriák: Energiaválság

Olaj és gázlelőhelyet talált a Mol az Északi-tengeren

2020, március 18 - 10:42
A Mol-csoport tagja, a Mol Norge AS olajat és gázt talált Norvégia partjainál - közölte a magyar olajtársaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Kategóriák: Energiaválság

Brutális olajár jóslat érkezett

2020, március 17 - 13:05
A Deutsche Bank elemzői szerint a Brent olajfajta hordónkénti átlagára 25 dollár lesz az idei második és harmadik negyedévben.
Kategóriák: Energiaválság

Már érződik a koronavírus-járvány komoly gazdasági hatása

2020, március 15 - 20:17
A héten a koronavírus határozta meg a legfontosabb gazdasági eseményeket. A kormány bejelentette, hogy komoly támogatást adnak a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő iparágaknak, a világ tőzsdéi pedig rég nem látott zuhanást produkáltak. Komolyan esett az olaj ára is és a globális turizmus nagyon rossz időszak elé néz. A hét gazdasági összefoglalója.
Kategóriák: Energiaválság

Rendkívüli hír érkezett a rubelről

2020, március 11 - 17:00
Világszerte megviselte a devizákat az olajár zuhanása: az orosz rubel, a román lej és a norvég korona történelmi mélypontján is megfordult, a dollár viszont hirtelen erőre kapott.
Kategóriák: Energiaválság

Váratlan fordulat történt az olajpiacon

2020, március 11 - 14:43
Újra esni kezdtek az olajárak szerda délelőtt, miután a Saudi Aramco szaúdi állami többségű olajvállalat jelentette, hogy kitermelésének növelésére utasította az energetikai minisztérium. Ezzel még tovább fokozódik a napokban kialakult olajárháború.
Kategóriák: Energiaválság

Erre számíthatunk a hazai üzemanyagáraknál

2020, március 10 - 14:28
Az olaj világpiacán zajló események hatással vannak a magyarországi üzemanyagok árára is, ezért biztosra vehető, hogy a benzin és a gázolaj ára jelentősen csökken idehaza a következő napokban ? mondta a Magyar Nemzetnek Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára.
Kategóriák: Energiaválság

Letarolták hétfőn a világ tőzsdéit

2020, március 10 - 10:03
A részvénypiacokat is elérte hétfőn az olajpánik, aminek eredményeként az olajárak 20-30 százalék közötti zuhanása mellett masszív eladási hullám uralta a tőzsdéket. Az európai börzék többsége 8-10 százalék közti mínuszban zárt, míg az USA-ban már a kereskedés is olyan hatalmas eséssel indult, hogy bekapcsolt az automatizmus, amely felfüggesztette a kereskedést.
Kategóriák: Energiaválság

Összeomlott az olajár, és 30 százalékos mínuszban kezdődött a hét

2020, március 9 - 12:40
Egészen 30 százalékos mínuszban kezdte a hétfőt a korai ázsiai kereskedés során az olaj. Az árfolyam azt követően omlott össze, hogy a múlt hét végén az OPEC és Oroszország nem tudott megállapodni a kitermeléscsökkentésről. Mindez pedig összeadódott az egyébként is meglévő piaci pánikkal, ami teljesen megroppantotta a nyersanyagot. Egyes elemzők szerint az olaj ma már nagyobb piaci kockázatot jelent, mint a koronavírus, míg mások úgy látják, hamarosan jöhet a 20 dolláros olajár is.
Kategóriák: Energiaválság

Koronavírus: ez történt szerdán a gazdaságban

2020, március 4 - 16:53
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Kategóriák: Energiaválság

Recseg-ropog a nagy olajpiaci összefogás

2020, március 4 - 15:58
Nyomás alá kerülhet az OPEC és Oroszország olajpiaci szövetsége, ahogy a szervezet és partnerei csütörtökön és pénteken tanácskozást tartanak. A cél az volna, hogy a világ legnagyobb olajhatalmai megállapodjanak, milyen eszközökkel tudnák tompítani a koronavírus kedvezőtlen hatásait.
Kategóriák: Energiaválság

A 2008-as válsághoz hasonló mélyrepülés a tőzsdéken a vírus miatt

2020, február 28 - 13:48
Csütörtökön ismét hatalmasat zuhantak az amerikai részvényindexek, de pénteken Ázsiában, majd az európai nyitáskor is folytatódott a mélyrepülés. Közben az olajár tavaly január óta nem látott alacsony szintre zuhant. Egyre világosabb, hogy a koronavírussal kapcsolatos pánik komoly károkat okoz a pénzügyi piacokon.
Kategóriák: Energiaválság

Az OPEC sem menti meg az olajárat a zuhanástól

2020, február 27 - 15:22
Még akkor is könnyedén a mélyben maradhat az olaj árfolyama, ha az OPEC tovább csökkenti a kitermelését ? mondja az S&P Globak Platts elemzője. A szakértő szerint áprilisig nem várható a nyersanyag érdemi fölpattanása.
Kategóriák: Energiaválság

Váratlanul lejtőre került a kőolaj ára a járvány miatt

2020, február 24 - 15:16
A hét elején újabb két százalékot esett az olajár a koronavírus Kínán kívüli gyors terjeszkedése miatt: Iránban, Olaszországban és Dél-Koreában jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma ? összegzi a Reuters.
Kategóriák: Energiaválság

A várakozások felett teljesített tavaly a Mol

2020, február 21 - 12:19
A Mol-csoport 708,9 milliárd forint (2,44 milliárd dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly az előző évi 728,2 milliárd forint (2,69 milliárd dollár) után, az eredmény meghaladta az év közben megemelt célkitűzést - tette közzé az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Kategóriák: Energiaválság

Kilőtt az olaj ára a koronavírus ellenszerének hírére

2020, február 5 - 12:58
Három százalékot is meghaladó áremelkedéssel reagáltak az olajpiacok arra a hírre, hogy megtalálták a hatékony ellenszerét a világ második legnagyobb olajfelhasználója, Kína gazdasági aktivitását korlátozó koronavírusnak.
Kategóriák: Energiaválság