Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetvédelem
Frissítve: 12 óra 56 perc

Erre is képes egy okospohár: videó

2020, augusztus 4 - 08:10
A speciality kávézók sajátossága, hogy különösen odafigyelnek az alapanyagok minőségére, a kávé egyenesen az ültetvényről érkezik. Ezenkívül a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek, például azzal, hogy okospoharat használnak. Ez az eszköz egy magyar találmány, fizetni is lehet vele, és bérletként is funkcionálhat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Négy nap alatt lebontja a mikroműanyagot az apró bolharák

2020, július 31 - 14:30
Egy kicsiny rákféle képes lebontani a mikroműanyagot egy sejtnél kisebb méretűvé 96 óra alatt a Corki Egyetem (UCC) kutatói szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Komoly aggodalomra adnak okot az Északi-sarkon mért legújabb adatok

2020, július 29 - 09:39
A jégmezők összterülete jelentősen zsugorodott az Északi-sarkon a júliusban mért adatok szerint. Úgy tűnik, egyre gyorsabb az olvadás.
Kategóriák: Klímaváltozás

A környezetvédelmi oktatás területén Magyarország más államok előtt halad

2020, július 25 - 15:17
A környezetvédelmi oktatás területén Magyarország messze más országok előtt halad, ami megjelenik egyrészt a természettudományi tárgyak hangsúlyában, másrészt az osztálytermen belüli és kívüli foglalkozásokban - közölte Kemencén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.  Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos pedig elmondta, hogy a kormány az eddig elhanyagolt kisvasúthálózatra, mint a turizmus fontos részére tekint, ezért megszavazott 10 milliárd forintot a kisvasutak felújításának első ütemére.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hulladékból épült ez a hatalmas, önfenntartó ház ? Galéria

2020, július 25 - 14:03
Az Új-Mexikóban épült ház gyakorlatilag szemétből készült, gumiabroncsokat, PET palackokat, dobozokat használtak fel hozzá. Ezenkívül magának termeli az energiát is.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megháromszorozódtak az erdőtüzek Pantanalban, világ legnagyobb mocsarában

2020, július 24 - 19:51
Tavaly óta megháromszorozódott a világ legnagyobb mocsaras területén, a dél-amerikai Pantanalban pusztító erdőtüzek száma - írta a BBC News pénteken.
Kategóriák: Klímaváltozás

Fokozódik a műanyag hulladék mennyisége

2020, július 24 - 19:03
Több mint 1,3 milliárd tonna műanyagszemét fog felhalmozódni a szárazföldön és az óceánokban 2040-ig, ha a világ nem tesz lépéseket ennek megakadályozása érdekében - derült ki egy új tanulmányból, amely a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az Északi-sark rendkívül gyorsan melegszik

2020, július 24 - 18:25
Az Északi-sark rendkívüli felmelegedésére figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet, amely szerint az elmúlt hónapban a szibériai átlaghőmérsékletek 10 Celsius-fokkal haladták meg az átlagot, a rendkívüli hőhullám pedig hozzájárult az Északi-sarkkörön túl tomboló tüzekhez és az orosz partvidék jegének gyors ütemű olvadásához.
Kategóriák: Klímaváltozás

A rókák már több tízezer éve eszik az ember által otthagyott maradékot

2020, július 23 - 17:48
A rókák táplálkozására már több tízezer évvel ezelőtt is hatással volt az ember, a kistestű ragadozók az ősidőktől kapcsolódnak az emberi tevékenységhez - állítja egy új tanulmány, amelyet szerdán publikáltak a német Tübingeni Egyetem kutatói.
Kategóriák: Klímaváltozás

Fidesz: Három területen történt jelentős előrelépés a hazai környezetvédelemben

2020, július 23 - 13:10
Idén három nagy területen is előrelépés történt a környezet védelmében ? mondta Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Facebookon csütörtökön közzétett felvételen. Hangsúlyozta, számukra a környezet védelme nem merül ki üres jelszavakban, "mi felelősségteljesen cselekszünk hazánk, a Kárpát-medence megóvásáért".
Kategóriák: Klímaváltozás

FAO: Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben

2020, július 21 - 19:05
Az afrikai kontinensen volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt évtizedben, évente átlagosan majdnem négymillió hektár erdőt veszített ily módon a kontinens - hívta fel a figyelmet kedden az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Kategóriák: Klímaváltozás

Közösen határoznak meg emissziós kvótát az olajipari óriások

2020, július 16 - 15:39
A világ vezető olajtársaságainak egy része először tűzött ki célokat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, mivel a vállalatok az utóbbi időben komoly nyomás alá kerültek ? összegzi a Reuters.
Kategóriák: Klímaváltozás

Napi vásárlásnál használható, újratölthető palackokat tesztel a brit Tesco

2020, július 15 - 16:21
A Tesco online vásárlói újratölthető palackokban rendelhetik meg a ketchupot és az üdítőket is a brit szupermarket lánc kísérleti szolgáltatásának részeként, aminek célja a műanyag csomagolásokból származó hulladék mennyiségének csökkentése ? írja a Reuters.
Kategóriák: Klímaváltozás

Újabb üzemanyagömlés volt Norilszk térségében

2020, július 12 - 16:50
Mintegy 45 tonna kerozin ömlött ki a sarkkörön túli Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat egyik olajvezetékéből.
Kategóriák: Klímaváltozás

Palackorrú lebegő kikötők várják a vízitúrázókat a Tiszán

2020, július 9 - 15:11
A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával építettek kikötőket, hogy egyedi megoldással hasznosítsák a Tiszából gyűjtött hulladékot, illetve népszerűsítsék a Tisza és a part menti települések látnivalóit. A kikötők Tiszakóród, Zsurk és Záhony Tisza partján épültek fel.
Kategóriák: Klímaváltozás

Palackorrú lebegő kikötők a Tiszán

2020, július 9 - 15:09
Kategóriák: Klímaváltozás

ITM: a klímavédelmet és a gazdaságfejlesztést együtt kell érvényre juttatni

2020, július 6 - 17:25
A klímavédelmet és a gazdaságfejlesztést együtt kell érvényre juttatni, a kettő egyszerre határozza meg a válságkezelés irányát - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Budapesten, az e-járművek vásárlását támogató pályázat sajtótájékoztatóján.
Kategóriák: Klímaváltozás